Mity na temat szaf chłodniczych w cukierni

Cukiernia to wyjątkowe miejsce, które zawsze będzie miało sporo klientów. O co trzeba zadbać w takiej cukierni? Przede wszystkim o jej odpowiednie wyposażenie, zaś elementem kluczowym jest tutaj odpowiednia szafa chłodnicza. Czym ona się charakteryzuje? Jakie mity krążą na temat szaf chłodniczych w cukierniach?

Mit nr 1 – w cukierni potrzebna jest tylko i wyłącznie jedna szafa chłodnicza

Niestety jest to zazwyczaj nieprawda. W końcu nie wszystkie ciasta, które są przywożone z piekarni lądują od razu na wystawie. Najczęściej jest tak, że jak dana rzecz przyjeżdża, to najpierw chowana jest do lodówki na zapleczu, a dopiero potem jest eksponowana na wystawie gdzieś na sklepie.

Dlatego też koniecznie trzeba wziąć pod uwagę, że w zakresie szaf chłodniczych to są nam potrzebne minimum dwie, a często i więcej. Jedna potrzebna jest na zaplecze – do przechowywania wszystkiego. Tam najczęściej panuje niższa temperatura. Szafy wystawowe zaś zazwyczaj potrzebne są w liczbie dwóch – jedna pozioma, zawierająca ciasta i torty i druga pionowa, często z obrotowymi półkami, która doskonale eksponuje i zachęca do zakupienia co ciekawszych ciast.

Mit nr 2 – szafa chłodnicza do cukierni to taka zwykła szafa chłodnicza wystawowa

Oczywiście, że tak nie jest. Istnieją różne typy szaf wystawowych. Jedne nadają się doskonale do punktów mięsnych, inne zaś do ekspozycji cukierniczych, a jeszcze inne do ryb. Jak w zasadzie wyglądają takie różnice?

Otóż w cukierni niepotrzebna jest nam możliwość sypania lodu na szafę, w celu lepszej ekspozycji. Z kolei raczej nie kupuje się szaf z półkami obrotowymi do sklepu mięsnego. Co więcej, ważne bardzie jest to w mięsnym, żeby zapachy się nie przenikały – w cukierni wręcz przeciwnie, mają się roznosić.

Mit nr 3 – jakość takiej szafy chłodniczej wcale nie jest tak istotna

To jest zupełna nieprawda! Jakość szafy chłodzącej jest czasem wręcz kluczową nawet kwestią i koniecznie trzeba o to zadbać w pierwszej kolejności nawet. Jeśli takka jakość jest kiepska, to narażamy swój towar na zepsucie, co oznacza nie tylko spore straty finansowe, lecz w przypadku przechowywania żywności, może być także naprawdę niebezpieczne dla wszystkich naszych klientów. Zdecydowanie zatem trzeba unikać niskiej jakości.

Szafy chłodnicza dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZalety zawiesi wężowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here